ziektes

Discussie in 'Knaagdieren en konijnen' gestart door appelsientje, 29 jul 2007.

 1. appelsientje

  Lid geworden:
  26 jul 2007
  Berichten:
  398
  Leuk Bevonden:
  0
  hey,
  een paar vraagjes:
  :arrow_right: kan een konijn dood gaan aan eenzaamheid :back:
  :arrow_right: bestaat er zo iets als konijnenkanker :back:
  :arrow_right: welke minder erge ziektes bestaan er allemaal :back:
  :arrow_right: welke ergere ziektes bestaan er allemaal :back:
  :arrow_right: voor wat en om de hoeveel tijd moet een konijn worden ingeënt :back:
  :arrow_right: kan een konijn allergisch zijn aan iets, voedsel bijvoorbeeld :back:
  :arrow_right: kan een mens een ziekte overdragen aan een konijn en omgekeerd :back:
  alvast: mercikkes :ok:
   
 2. Trice

  Lid geworden:
  12 mrt 2006
  Berichten:
  9.372
  Leuk Bevonden:
  0
  kan een konijn dood gaan aan eenzaamheid
  Nee, niet direct. Maar ze kunnen wel allerlei gedragingen krijgen die minder kunnen zijn voor de gezondheid. Maar een konijn is een groepsdier, en persoonlijk vind ik ook dat je ze als zodanig moet houden.

  bestaat er zo iets als konijnenkanker
  Nee, er is geen specifieke kanker. MAAR een konijn kan natuurlijk altijd kanker krijgen, dat is van te voren niet te voorspellen. Bij voedsters is er wel een risico dat ze baarmoederkanker kunnen krijgen.

  welke minder erge ziektes bestaan er allemaal
  Persoonlijk vind ik dat je alle ziektes serieus moet nemen omdat een konijn door pijn of ziekte al snel niet meer weer eten. Daardoor kunnen de darmen stilvallen en kunnen ze leverbeschadiging krijgen.

  welke ergere ziektes bestaan er allemaal
  Je hebt 2 virusziektes waar je tegen kunt inenten:
  Myxomatose en VHS. Dit zijn ziektes met bijna altijd een fatale afloop wanneer de konijnen het krijgen en niet geënt zijn.
  Verder is de meest bekendste ziekte:
  Pastuerella (ook wel snot genoemd), dat is te vergelijken met een verkoudheid maar kan fataal aflopen als je er niet op tijd bij bent.
  Torticollis of E. Cunniculli, dit is een bacterie ziekte die nadelig effect heeft op de zenuwstelsel. De konijnen beginnen vaak met een scheve kop, maar slaat door op de hersenen. Wanneer het niet gelijk behandelt wordt kan het fataal aflopen.

  Verder kunnen er ook een aantal aandoeningen voorkomen:
  Abcessen. Vooral bij konijnen zijn die moeilijk te bestrijden, al heeft de dierenkliniek Wilhelminapark een effectieve methode met Duplociline gevonden.
  Spijsverteringsproblemen zoals gas, verstopping of stilgevallen darmen. ook hierbij meteen ingrijpen anders kan het fataal aflopen.
  Olifantstanden, dat zijn doorgroeiende tanden door verkeerde slijtage wat veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een scheef gebit.
  Blaas -en nierproblemen door te calciumrijk voeding. Maar ook door de knaagstenen!!!!!
  Vacht/huid problemen door mijt, schimmel of verkeerde voeding.

  Eigenlijk zijn er nog veel meer ziektes en aandoeningen die kunnen voorkomen. Ik raad je aan om even op http://www.konijnen.nl onder het kopje medisch te kijken. Daar staan zowat alle ziektes en aandoeningen op een rijtje.

  voor wat en om de hoeveel tijd moet een konijn worden ingeënt
  Tegen Myxomatose en VHS. Dit zijn zeer besmettelijke en vaak fatale ziektes. Tegen VHS wordt 1 keer in het jaar geënt, rond april/mei. Tegen Myxomatose kan 2 keer geënt worden dat in april/mei en augustus/september

  kan een konijn allergisch zijn aan iets, voedsel bijvoorbeeld
  Ja, het kan voorkomen dat een konijn ergens allergisch is. Zo heb ik al eens een verhaal gelezen over een konijn met hooikoorts. Een groot probleem, want hooi is voedsel nummer 1 op een konijnendieët. Maar volgens mij komt een allergie niet zo heel snel voor.

  kan een mens een ziekte overdragen aan een konijn en omgekeerd
  Er zijn bepaalde schimmels en misschien ook wel schurft dat overdraagbaar is. Iets dat overdraagbaar is op zowel mens als dier noemen we een zoönose. Misschien dat je via google wat meer over zoönoses bij konijnen kunt vinden. :wink:
   
Laden...

Deel Deze Pagina