Voordelen én nadelen(!) Bullmastiff

Discussie in 'Honden' gestart door Neosis, 21 jul 2007.

 1. Neosis

  Lid geworden:
  20 mei 2007
  Berichten:
  12
  Leuk Bevonden:
  0
  We hebben een artikel geschreven voor onze website over de voordelen én nadelen(!) van de Bullmastiff. We zijn heel erg benieuwd of jullie je kunnen vinden in onze visie. Als jullie correcties of aanvullingen hebben dan horen we dat graag.

  -----

  Voor- en nadelen Bullmastiff

  Bastaard honden zijn in alle opzichten heel gemiddeld en dat is logisch want de genen herbergen nu eenmaal een mix aan kenmerken van meerdere hondenrassen in zich. Zo hebben ze een gemiddelde grootte, en gemiddeld karakter, worden ze gemiddeld oud en zijn ze gemiddeld gezond. Dat heeft voordelen want daarmee zijn bastaard honden in veel opzichten een klasse beter dan raszuivere honden. Maar er zitten ook nadelen aan een bastaard hond. Het grootste nadeel is volgens ons dát ze zo gemiddeld zijn…

  De Bullmastiff is in raszuivere vorm daarentegen heel erg uitgesproken. Het ras is allerminst gemiddeld. Dit heeft voordelen maar zeker ook nadelen.
  Hoewel wij als eigenaren natuurlijk niet echt objectief kunnen kijken naar dit hondenras hebben we toch een poging gewaagd om een overzicht te geven van de belangrijkste voor- en nadelen van de Bullmastiff, gebaseerd op onze kennis en ervaring.
  Bij het opstellen van dit overzicht is ons overigens opgevallen dat veel voordelen tegelijkertijd ook als nadeel kunnen worden opgevoerd. Of daarmee de balans in goed evenwicht is mogen jullie zelf beoordelen.

  De volgorde van onderstaande lijstjes is alfabetisch om zodoende te voorkomen dat lezers denken dat er een zekere orde van belangrijkheid bestaat. Daarnaast gelden de punten voor gemiddelde vertegenwoordigers van het ras.

  Voordelen Bullmastiff

  Bijzonder uiterlijk. Zowel de vorm, markante kop als kleur van de vacht hebben een voorkomen die je niet vaak op straat tegenkomt. Hierdoor heb je met een Bullmastiff behoorlijk veel bekijks. Wij krijgen erg veel positieve reacties.

  Forse grootte. De Bullmastiff is zeker niet het grootste hondenras op aarde maar behoort qua rasindeling wel tot de categorie van grootste honden op aarde. In de omgang is dit prettig.
  Als je op de bank zit kun je elkaar tenminste recht aankijken en een knuffel- of stoeipartij heeft daadwerkelijk wat omhanden. Bij inzet van de Bullmastiff als waakhond zal de grootte menig inbreker ontmoedigen.

  Hangwangen. De hangwangen zorgen voor een nobel uiterlijk. Daarnaast moet de Bullmastiff vanwege zijn hangwangen aardig wat moeite doen om zijn indrukwekkende tanden te laten zien. In tegenstelling tot bijvoorbeeld herderachtigen waar tandengeblikker aan de orde van de dag is, geeft dit een prettige aanblik, in het bijzonder voor kinderen.

  Kattenpoten. De Bullmastiff heeft een afwijkende pootvorm vanwege zijn oorspronkelijke taak. Deze kattenpoten zorgen ervoor dat de hond zich met bijzonder weinig geluid voortbeweegt en ook minder krassen maakt op zachte ondergronden zoals laminaat in vergelijking met zware honden met normale poten.

  Lichamelijke beweging. De Bullmastiff kan een geweldige partner zijn voor joggers en wandelaars die grote afstanden willen afleggen. Tegelijkertijd hoor je een Bullmastiff ook niet klagen als de eigenaar niet zo sportief is aangelegd. Er zijn genoeg hondenrassen die bij te weinig lichaamsbeweging al snel moeilijk hanteerbaar worden.

  Omgang met kinderen. Kleine kinderen en honden horen in algemene zin niet bij elkaar te vertoeven zonder toezicht door volwassenen. Toch staat de Bullmastiff erom bekend dat hij goed met kinderen overweg kan. Zowel het robuuste ‘childproof’ voorkomen als het zelfverzekerde en vreedzame gedrag zijn hier debet aan.

  Robuust voorkomen. De Bullmastiff is niet alleen groot maar ook robuust. Door deze bestendigheid heeft de hond weinig hinder van ‘kindergeweld’. Als een Bullmastiff zijn kop stoot of er op zijn poot wordt getrapt dan hoor je een Bullmastiff niet zo snel piepen. De Bullmastiff is wat fysieke gesteldheid betreft geen klager.

  Rustig binnenshuis. Zo onstuimig en heftig een loslopende Bullmastiff kan zijn in het bos, zo kalm is hij binnenshuis. De aanblik van een Bullmastiff in zijn eigen ‘nest’ is vreedzaam en stemt bezoekers rustig. Dat wil zeggen nadat bezoekers eerst uitbundig zij begroet bij binnenkomst.

  Weinig blaffen. Vanwege de oorspronkelijke functie van het ras is blaffen tot een minimum teruggebracht. ’s Nachts wild blaffend door een bos rennen om stropers te vinden is nu eenmaal niet erg handig.
  Onze Bullmastiff blaft gemiddeld één keer per kwartaal één flinke blaf. Weinig blaffen in een drukke woonomgeving met snel klagende buren is echt een genot. Ook voor bezoekers en dan vooral kinderen is het prettig wanneer een hond weinig blaft.

  Zelfverzekerd gedrag. Zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid zijn welhaast synoniemen voor de Bullmastiff en mogen als plezierig worden aangemerkt. Honden die nerveus, gespannen of rusteloos zijn komen onaangenaam over of boezemen mensen zelfs angst in.


  Nadelen Bullmastiff

  Bijzonder uiterlijk. Het uitgesproken uiterlijk van de Bullmastiff vindt niet iedereen mooi. Er zijn zelfs felle tegenstanders van dit type hond dat qua uiterlijk weinig meer van de oorspronkelijke wolf vertoont.
  Wij hebben nog nooit negatieve reacties gehad op het uiterlijk van onze hond maar beseffen dat sommige mensen het voorkomen beslist verfoeilijken. Wat de één markant vindt noemt een ander vervaarlijk. Van de drie vachtkleuren is de oorspronkelijke, gestroomde kleur het minst favoriet bij mensen die sowieso al weinig op hebben met honden.

  Dominantie. Bij veel hondenrassen kunnen de reuen wat dominant gedrag vertonen, met name tegen andere reuen. Dit nadeel kan zich ook voordoen bij de Bullmastiff. Goede opvoeding kan in dergelijke gevallen echter een boel goedmaken.

  Duur in aanschaf en onderhoud. De aanschaf van een raszuivere Bullmastiff met stamboom is een dure aangelegenheid. De kosten kunnen makkelijk twee keer hoger zijn dan die bij de aanschaf van een kleiner en vaker voorkomend hondenras.
  Niet alleen de aanschaf van een Bullmastiff is kostbaar ook het onderhoud vergt een aanzienlijke hoeveelheid geld. Onderhoudskosten kunnen goed worden gerelateerd aan het gewicht van de hond. Een hond van 60 kg heeft 6x meer eten en medicijnen nodig dan een hond van 10 kg. Daarmee zijn de kosten ook automatisch 6x hoger. Daarnaast geldt nog dat de Bullmastiff grote en daarmee dure accessoires nodig heeft zoals een mand, bench, halsband et cetera.

  Eigenwijsheid. Bij de uitoefening van zijn oorspronkelijke taak werd er van de Bullmastiff een zekere mate van zelfstandigheid verwacht. Bullmastiffs zijn daardoor heel goed in staat om zelf beslissingen te nemen. Deze zelfstandigheid is niet altijd handig voor de eigenaar omdat het zich wel eens kan vertalen in eigenwijsheid.

  Forse grootte. Kleine honden zijn erg praktisch als het gaat om het vervoeren van de hond. Ze worden opgetild, in fietsmandjes gestopt en slijten een deel van hun leven soms zelfs in speciale hondentassen. Vergeet dit alles bij de Bullmastiff want dit ras moet toch echt zichzelf vervoeren of anders verplaatst worden door twee personen. Dat laatste kan helaas wel eens nodig zijn als de hond ziek of zwaar geblesseerd is en toch getransporteerd moet worden.
  De Bullmastiff wil door zijn grootte ook nog wel eens iets per ongeluk omver lopen. Dat is niet zo erg als het een paraplubak betreft maar soms leidt het ook tot huilende kleine kinderen of een verontwaardigde hondgenoot.

  Gezondheid. Als u een grote kans wilt maken op een gezonde hond die zonder al te veel manco’s zijn leven zal slijten dan moet u overwegen een bastaard hond te nemen. Liefst één die al generaties lang is gekruist met vele soorten hondenrassen of bastaard honden en daarmee al het goede vertoont van al die verschillende honden.
  Alle raszuivere hondenrassen hebben zo hun eigen kwalen, zo ook de Bullmastiff. Bij de Bullmastiff zijn de meest in het oog springende: heupdysplasie, kruisband- en huidproblemen.

  Grote bijtkracht. De Bullmastiff heeft een enorme bijtkracht ook in vergelijking met honden die gevoelsmatig gelijk zijn aan het ras. Speeltjes en botten dienen van goede kwaliteit te zijn omdat ze anders in minuten of zelfs seconden kapot gaan of opgegeten worden. Het eenvoudig kunnen slopen en zelfs versplinteren van objecten kan hinderlijk zijn. Daarnaast zijn de kosten van goede speeltjes en geschikte botten duurder dan de speeltjes en botten van honden met een geringe bijtkracht.
  Mensen die met hun hond willen pakwerken kiezen beter voor een ander hondenras zoals een Boxer of herderachtige. De immense bijtkracht van Bullmastiff in combinatie met zijn snelheid en massa maken hem een tegenstander waar maar weinig pakwerkers van gediend zijn.

  Hangwangen. Hangwagen geven de Bullmastiff een nobel uiterlijk maar zorgen ook voor achterlaten van kwijl op plekken waar je dat niet wilt zoals vloeren, kleding, meubels of zelfs muren. Onze Bullmastiff kwijlt vrijwel niet maar dat lijkt een uitzondering.

  Korte levensverwachting. In algemene zin geldt hoe groter de hond des te minder oud deze wordt. De Bullmastiff heeft een gemiddelde levensverwachting van 8 jaar. Dat is voor een trouwe en aangename metgezel gewoonweg veel te kort.

  Korte snuit. De korte snuit met dito luchtpijp van een Bullmastiff kan in warme omstandigheden leiden tot kortademigheid. Kortademigheid is overigens niet normaal en zou niet moeten voorkomen bij dit ras maar we weten dat het beslist voorkomt ook al heeft onze Bullmastiff er geen last van.

  Robuust voorkomen. Robuustheid is veelal een goede eigenschap omdat het gekoppeld wordt aan bestendigheid en degelijkheid. Nadeel is echter dat fysiek corrigeren weinig zoden aan de dijk zet bij dit ras. Hoewel fysieke correctie in de moderne mens-hond-relatie vrijwel is uitgebannen is het in de hond-hond-relatie volstrekt normaal. Als een kleine hond onze Bullmastiff fysiek corrigeert dan wil hem dit nog wel eens ontgaan waardoor in zo’n geval een gestoorde sociale interactie een feit is.
  Ook geeft de Bullmastiff vanwege zijn robuustheid weinig pijn aan. Blessures en ziektes worden daardoor nog wel eens te laat opgemerkt door onverschillige eigenaren.

  Rustig binnenshuis. Als een Bullmastiff niet geprikkeld wordt om zich lichamelijk in te spannen kiest dit ras er vaak voor om inspanning te mijden. Er is geen gebrek aan Bullmastiffs die lui zijn en zich zelfs het buitensporige slaapgedrag van katten hebben eigengemaakt.

  Sterk. De Bullmastiff is bijzonder sterk, ook voor zijn omvang. Veel honden die gevoelsmatig gelijk zijn aan de Bullmastiff doen onder voor de brute kracht van dit ras. In een aantal gevallen is dit op zijn minst erg onhandig te noemen.
  Een slecht getrainde Bullmastiff die aangelijnd langs een fiets moet lopen is makkelijk in staat om zijn eigen richting en snelheid te kiezen als hij dat wil.
  Bij leuk stoeien of ongewenste echte bonje met andere honden is de kans groot dat de Bullmastiff wint. In veel boeken over de Bullmastiff is te lezen dat het ras zelden een gevecht begint maar wel perfect in staat is een gevecht af te maken.
  De kracht van de Bullmastiff zien wij als grootste nadeel van het ras al voorkomt een goede opvoeding een hele hoop narigheid.

  Trainbaarheid. De Bullmastiff is goed trainbaar. Dit blijkt ook wel uit het feit dat het hondenras tot op de dag van vandaag in sommige landen wordt ingezet als politiehond. Echter, als je een hond wilt waarbij trainbaarheid voorop staat dan kun je toch beter voor een ander hondenras kiezen zoals de Bordercollie.

  Weinig blaffen. Mensen die het prettig vinden om door een blaffende hond op de hoogte te worden gebracht van veranderingen en personen in de omgeving kunnen beter kiezen voor een ander hondenras. In tegenstelling tot bijvoorbeeld herderachtigen reageert de Bullmastiff niet zo snel op mensen die zich op normale wijze in de buurt ophouden van het huis.

  Voor degene die zich afvragen waarom er meer nadelen dan voordelen zijn opgesomd hebben we een heel eenvoudig antwoord. De reden waarom veel mensen dol zijn op de Bullmastiff is grotendeels emotioneel van aard en daardoor domweg niet objectief te beschrijven waardoor het niet in bovenstaand overzicht is verwerkt.
  Voor degene die het dan toch persé willen weten: de Bullmastiff is volgens ons één van de mooiste, liefste, leukste, prettigste en meest bijzondere hondenrassen op deze aardbol! Dat zijn subjectieve voordelen waar geen enkel objectief nadeel tegenop kan…
   
 2. billie

  billie Dierenfanaat

  Lid geworden:
  25 apr 2005
  Berichten:
  4.828
  Leuk Bevonden:
  0
  Wel handig :wink:
   
 3. Chiva

  Lid geworden:
  24 aug 2005
  Berichten:
  1.629
  Leuk Bevonden:
  0
  Leuk om te lezen, ben altijd een liefhebber van het ras geweest en als ik een hond zou aanschaffen zal het tussen een cane corso en een bullmastiff gaan.
  Ik vind ze mooi, standvast en rustig, trouw maar met een eigen karakter en willetje (waar ik van hou!). Klopt die visie zo n beetje volgens jullie? :smile:
   
 4. Neosis

  Lid geworden:
  20 mei 2007
  Berichten:
  12
  Leuk Bevonden:
  0
  Bedankt voor de reacties!

  Het is opvallend hoe zeer de meningen over het artikel uiteen lopen, niet alleen op dit forum. Van erg positief en herkenbaar tot forse kritiek. Vooralsnog ongeveer 50-50.

  Het artikel is daardoor dus nooit 100% correct op te stellen. En discussie verzand telkens in een welles-niets-verhaal.

  Ik heb besloten het artikel enigszins aangepast te plaatsen maar heb deze enorme verdeeldheid er zéér expliciet bij gezet!

  Met rode letters worden lezers bovenaan het artikel gewaarschuwd...
   
 5. Annee

  Lid geworden:
  23 jul 2007
  Berichten:
  24
  Leuk Bevonden:
  0
  Mijn Opa en oma hebben een bullmastif hij is 11 jaar en het is echt een schat van een beest(je)... heel aanhalig, was in zijn jonge jaren lief voor kinderen, lekker speels, en toch wel beetje waaks... nu is hij oud..en doet/wil hij niet veel meer..
  ik ken bij hem geen nadelen :stuck_out_tongue_winking_eye: hij is een ideale hond!
   
Laden...

Deel Deze Pagina