Duinkonijn verslaat virusziekte

Discussie in 'Knaagdieren en konijnen' gestart door JoBoris76, 8 mei 2006.

 1. JoBoris76

  Lid geworden:
  13 sep 2003
  Berichten:
  258
  Leuk Bevonden:
  0
  Hoi allemaal.

  Dit berichtje lees ik net op de startpagina van onze provider.

  VOORBURG (ANP) - De konijnen in de duinen lijken het besmettelijk virus overwonnen te hebben dat sinds begin jaren negentig de Nederlandse konijnenstand heeft gedecimeerd. Het aantal konijnen in de duingebieden is sinds 2003 ,,spectaculair‘‘ gegroeid, constateerden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

  Met name in Amsterdamse waterleidingduinen is het dier de ziekte te boven. De populatie groeit zo hard dat er inmiddels meer konijnen rondhuppelen in het gebied dan in het laatste topjaar 1992.

  Het herstel geldt niet voor alle konijnenkolonies in Nederland. Op de hoge zandgronden zoals de Utrechtse Heuvelrug weet de populatie, die sinds 1997 halveerde, zich net stabiel te houden. In heel Nederland neemt het aantal konijnen volgens het CBS nog altijd af.

  De omvang van de kolonies kan volgens de onderzoekers verklaren waarom juist de duinkonijnen steeds beter bestand lijken tegen het virus. Een besmettelijke ziekte slaat meestal harder toe onder grote populaties zoals die van de konijnen in de duinen. ,,In dergelijke populaties neemt echter vaak ook de weerstand tegen de ziekte sneller toe.‘‘

  Sinds 1990 houdt een besmettelijk virus, het viraal haemorrhagisch syndroom (VHS) of Chinese ziekte, huis onder de Nederlandse konijnen. Op verschillende plaatsen, waaronder de duingebieden, was het konijn door de ziekte ,,vrijwel uitgestorven‘‘, meldde minister Veerman (Landbouw) twee jaar geleden.

  08.05.06 11:31 ANP
   
 2. Shiver911

  Shiver911 Dierenkenner

  Lid geworden:
  22 dec 2004
  Berichten:
  8.298
  Leuk Bevonden:
  0
  oh, da´s lekker.
  Zitten we straks met een konijnen plaag in de amsterdamse waterleidingduinen. Maar ook daar zal de natuur wel een oplossing voor hebben.
  En ander zal de mens zich er vast wel weer mee gaan bemoeien :confused:
   

Deel Deze Pagina