aqarium schoonmaken

Discussie in 'Vissen' gestart door geeke, 3 jan 2007.

 1. nathalietjuh

  Lid geworden:
  9 sep 2006
  Berichten:
  1.442
  Leuk Bevonden:
  3
  Niet elke dierenwinkel werkt zo hoor. Er zijn er ook zeker die je wel goed advies geven (snap niet hoe ze dan aan hun naam komen). En waarom zouden ze op jouw forum meer weten als die mensen? Die kunnen ook veel ervaring ed hebben.
   
 2. Basch

  Lid geworden:
  9 aug 2004
  Berichten:
  2.601
  Leuk Bevonden:
  0
  er is idd een groot verschil tussen een dieren wilken en een echte aquariumzaak. Die laatste doen het meestal uit liefde voor de hobbie. Natuurlijk ook voor het geld, maar ze zullen geen slecht advies geven. Ze zijn namelijk voor 90% afhankelijk van terugkerende vissenliefhebbers.

  gewone dierenwinkels niet. Die hebben er nog vanalles bij.
   
 3. Aquamax

  Lid geworden:
  21 aug 2006
  Berichten:
  84
  Leuk Bevonden:
  0
  @ nathaliethuh: die mensen in dierenwinkels moeten allerlei dieren verzorgen dus hebben geen tijd om zich voortdurend met het aquariumhouden bezig te zijn en hebben dan ook over het algemeen minder verstand van aquariumhouden (uitzonderingen daargelaten). Ga dus zoals Basch zegt maar naar een échte aquariumwinkel, daar zijn ze gespecialiseerd in het aquariumhouden en daar zul je ook beter advies krijgen.
   
 4. nathalietjuh

  Lid geworden:
  9 sep 2006
  Berichten:
  1.442
  Leuk Bevonden:
  3
  Inderdaad uitzonderingen daar ja...
   
 5. stirreke

  Lid geworden:
  31 mei 2005
  Berichten:
  201
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik wil niks zeggen, maar zelfs in een gespecialiseerde aquariumwinkel denkt men vaak eerder aan de portomonnee dan aan iets anders hoor.

  Bv kogelvisjes verkopen en heel goed weten dat ze in zoetwater terecht komen (en neen, ik heb het niet over de zoetwatervariant)
  botia's verkopen terwijl men weet dat ze veel te groot worden
  cory's verkopen als enkeling terwijl men weet dat hij geen maatjes heeft/krijgt
  Iemand onwetend: nieuwe bak verkopen, voedingsbodem, plantjes en advies geven: bak met water 1 week laten staan, dan plantjes erin, 3 dagen laten staan, dan visjes erin - hallow, is het dan verwonderlijk dat je visjes sterven midden in de nitrietpiek?
  ...

  En noem maar op. En de vb-en die ik aanhaal zijn zeker geen alleenstaande gevallen hoor, verre van. Je hebt natuurlijk uitzonderingen, maar zelfs met aquariumwinkels moet je echt oppassen.
   
 6. Basch

  Lid geworden:
  9 aug 2004
  Berichten:
  2.601
  Leuk Bevonden:
  0
  Tuurlijk moet je jezelf goed voorberijden.

  Ik ga eigenlijk altijd naar dezelfde. Als je daar een aquarium hebt gekocht kom je in de computer te staan bij ze met EXACT wat jij hebt aan bak/pomp/verwarming etc.
  Als je vissen koopt (waar dan ook) geef je het door en komt dat er ook bij. Als je dus vragen hebt en je kan niet langskomen bel je, ze kijken in de PC en zeggen wat evt het beste is om te doen. Als je medicijnen oid nodig hebt komen ze ze brengen als je dat wilt, betalen komt de volgende keer dan wel. en je kan zelfs een kuurtje regelen voor 1 keer ipv een heel flesje te kopen.
   
 7. Aquamax

  Lid geworden:
  21 aug 2006
  Berichten:
  84
  Leuk Bevonden:
  0
  Precies, waar ik dus niet tegen kan is dat alleen de winkelier de schuld krijgt, de klant koopt een levend wezen en iedere geïnteresseerd mens (en anders hoor je geen dieren te kopen) leest eerst wat ie precies wil gaan kopen. Sommige voorbeelden die je noemt zijn inderdaad daden van een slechte winkelier, maar over het algemeen zijn échte aquariumwinkeliers goed geïnformeerd en weten waar ze mee bezig zijn.

  Wat die nitrietpiek betreft kan ik zeggen dat je nu zelf de fout in gaat, namelijk, als er geen vissen in het aquarium zitten, waar denk je dat die nitrifiserende bacteriën dan van moeten leven en op welk voedsel ze een goede bacterie-cultuur kunnen opbouwen? Je moet inderdaad niet alle vissen tegelijk doen, maar een bak 4 weken zonder een enkele vis te laten staan is zinloos. Als je na één week al één koppeltje van iets in een aquarium zet met redelijk formaat is dat alleen maar goed voor de bacteriën. De plantjes kun je overgens al meteen in het aquarium zetten, of i.i.g. de dag daarna wanneer het water op temperatuur is.
   
 8. stirreke

  Lid geworden:
  31 mei 2005
  Berichten:
  201
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik heb het niet over echte aquariumliefhebbers, ik weet ook wel dat die meestal goed geïnformeerd zijn, maar ik heb het over beginners die daar hun eerste informatie gaan zoeken en dan met zo'n dingen thuiskomen en achteraf met de gebakken peren zitten dus - enerzijds door foutieve informatie (maar een vissenspeciaalzaak zou je toch mogen geloven neem je dan aan hé) en anderzijds door hun gebrek aan kennis.

  Bij mijn weten ga ik niet in de fout. De eerste drie weken doe je geen vissen in je bak. Wat je wel doet is een entcultuur erin doen. Pas als de piek gepasseert is, dan zet je vissen. En ook dan niet allemaal tegelijk maar langzaamaan opbouwen tot je bestand.

  Je moet idd de bacterien voedsel geven, maar dat hoeft niet door de vissen, maar eventueel een klein beetje voer,... Alsook geen waterverversing proberen te doen de eerste weken, anders krijgt je bacteriepopulatie weinig kans of komt ze trager tot stand.
  En ja, je planten kunnen er vanaf dag 1 in, maar dan ook weer liefst snelgroeiers zoals cabomba, waterpest,... en dan na 3 maanden langzaam beginnen vervangen naar je definitieve plantenbestand, als je water wat stabieler is dan bij de opstart dus.
   
 9. Aquamax

  Lid geworden:
  21 aug 2006
  Berichten:
  84
  Leuk Bevonden:
  0
  Er komt geen piek als er geen vissen in het aquarium zitten. Je moet natuurlijk niet alle vissen te gelijk in het aquarium zetten, dat klopt, maar bij een water groter aquarium waar je dan één koppel inzet kan dat echt geen kwaat, je krijgt dan een beetje nitriet maar dat is waar de bacteriecultuur op bouwt. Waterverversen kun je zeker wel doen in het begin, dit is ook best aan te raden, water verversen moet namelijk altijd. De bacterien zitten ook over het algemeen niet in het water, maar hebben een hechtingsplaats nodig (stenen, filterwatten e.d.) dat is waar de bacteriecultuur zich verder opbouwt.
   
 10. stirreke

  Lid geworden:
  31 mei 2005
  Berichten:
  201
  Leuk Bevonden:
  0
  Dat vind ik raar want ik heb bij mij wel een piek gemeten zonder dat er vissen inzaten...hoe verklaar je dat dan? Ook heb ik al veel pieken gezien bij andere opstarten van bakken (ook zonder vissen).... Dus wat jij stelt klopt niet of toch vaak niet.

  Nu ja, ik ga hier niet verder over discussieren, dit is het topic er ook niet voor. Ik doe op mijn (alléja, die van velen eigenlijk) manier verder. En tot nu toe lukte het mooi. Ik heb gewoon geen zin in een welles-nietes discussie. Er zijn vele wegen die naar rome leiden en ik vind het maar kortzichtig eigenlijk als enkel die ene weg de juiste is. :wink:
   
 11. Aquamax

  Lid geworden:
  21 aug 2006
  Berichten:
  84
  Leuk Bevonden:
  0
  laten we het houden bij dat er meerdere manieren zijn.
   
 12. Plumeau

  Plumeau Moderator
  Medewerker Magazine auteur

  Lid geworden:
  29 mei 2003
  Berichten:
  8.705
  Leuk Bevonden:
  77
  Hier kreeg ik maar een kleine piek. Deze was 'uitgelokt' met wat visvoer waarmee de bacterien opstartten. Pas na de piek kwamen groepje voor groepje de vissen en garnalen de bak bevolken.

  Een DW die aangeeft dat je alles in 1x kan kopen en dan werkt het wel heeft geen hart voor de dieren :pensive:
   
 13. samantha*

  Lid geworden:
  28 nov 2006
  Berichten:
  472
  Leuk Bevonden:
  0
  Ze zegt toch dat er een ziekte in haar bak zit!!!!
  Het heeft niets te maken met die Maanvissen!!!!
  Hebben je visjes witte stippen?????????????????
  zojaa.......
  Dan zou ik een andere bak/kom kopen en daar een thermostaatje in dOen..
  Dan blijft het water warm en kan je de guppen medicijn geven..
  Als het gewoon schimmel is , kan dit Overslaan op je andere vissen net als Stip..
  Je kan ook een eetlepel zuiverzee zout in je aquarium doen....
  Maar het beste is ze mee te nemen naar een aquarium zaak...
  grOetjes sam..
   
 14. Aquamax

  Lid geworden:
  21 aug 2006
  Berichten:
  84
  Leuk Bevonden:
  0
  blijf bij die verkeerde combinatie. Vind het zowiezo raar dat als je er van overtuigd bent dat het een ziekte is dat je maar zo'n beperkte kennis van ziekten hebt...
   
Laden...
Vergelijkbare onderwerpen
 1. Rosa
  Reacties:
  17
  Weergaven:
  3.874
 2. oma
  Reacties:
  5
  Weergaven:
  1.895

Deel Deze Pagina